You are here

Weer & Klimaat Andalusië

Het weer in Andalusië wordt beïnvloedt door een mediterraan klimaat, met droge zomers beïnvloed door de Azoren, maar met de mogelijkheid van hevige regenval en af en toe extreem warme temperaturen. In de winter zijn er koufronten. Toch is er binnen Andalusië veel klimatologische verscheidenheid. Van de uitgebreide kustvlakten tot de toppen van de Sierra Nevada. In Andalusië vind je de droogste plek op het vasteland van Europa, de Cabo de Gata, met slechts 117 mm regen per jaar. Hoe meer je naar de oostkant van Andalusië gaat, hoe minder neerslag er is. De vallei van de Guadalquivir heeft een gematigde regenval. De Tabernas woestijn in Almería, Europa's enige echte woestijn, heeft minder dan 75 dagen meetbare neerslag, en een aantal bijzondere plaatsen in de woestijn hebben rond de 50 van deze dagen. Veel van "droog Andalusië" heeft meer dan 300 zonnige dagen per jaar.

De gemiddelde temperatuur in Andalusië is het hele jaar door meer dan 16 ° C. Gemiddelden in de steden bereiken temperaturen van 15,1 ° C in Baeza tot 18,5 ° C in Málaga. De koudste maand is januari, bij Granada aan de voet van de Sierra Nevada, met een gemiddelde temperatuur van 6,4 ° C. De warmste maanden zijn juli en augustus, met een gemiddelde temperatuur van 28.5 ° C voor Andalusië als geheel. Córdoba is de heetste provinciale hoofdstad, gevolgd door Sevilla.

De Guadalquivir vallei heeft de hoogste temperaturen die geregistreerd zijn in Europa, met een maximum van 46,6 ° C gemeten in Córdoba en Sevilla. Er zijn ook andere hogere registraties, maar die zijn dubieus, omdat ze werden opgenomen met onvoldoende instrumenten. De bergen in Granada en Jaen hebben de koudste temperaturen in het zuiden van Iberia.

Temperatuur Andalusië

Zonuren Andalusië

Regendagen Andalusie