You are here

Geschiedenis Sevilla

Sevilla is meer dan 2.000 jaar oud. Door de verschillende beschavingen die in de stad zijn geweest heeft de stad een duidelijke persoonlijkheid en een groot en goed bewaard gebleven historisch centrum. Hoewel het een sterke middeleeuws, renaissance en barok erfgoed is, heeft de stad zware invloeden van de Arabische cultuur, die terug te zien zijn in de meest beroemde monumenten.

De stad stond bekend uit de Romeinse tijd als Hispalis. De nabijgelegen Romeinse stad Italica, een hoofdzakelijk residentiële stad, is goed bewaard gebleven en geeft een indruk van hoe Hispalis er uitgezien zou kunnen hebben in de latere Romeinse periode, vooral wanneer de opgravingen van de nabijgelegen stad Carmona meegenomen worden. Bestaande Romeinse invloeden in Sevilla zijn de resten van een aquaduct. Volgend waren de succesvolle veroveringen van de Romeinse provincie Hispania Baetica door de Vandalen en de Visigoten in de 5e en 6e eeuw.

Moorse tijdperk

Na de verovering van het Iberisch schiereiland door de islamitische Moren, werd Sevilla een belangrijk centrum in Al-Andalus, of Moors Spanje. De stad werd overgenomen door de moslims in 712 en omgedoopt tot Išbīliya, afgeleid van Hispalis, waaruit de huidige naam "Sevilla" is afgeleid. Het was de hoofdstad van de koningen van de Omajjaden, de Almoraviden dynastie, en de Almohaden-dynastie, uit de 8e tot 13e eeuw. In 1248 heroverden troepen van Koning Fernando III van Castilië bij de Reconquista het iberisch schiereiland. Veel oorspronkelijke Moorse elementen zijn terug te vinden in de historische wijk, en ook grote delen van de versterkte stadsmuur. De Moorse en stedelijke invloeden werden voortgezet en zijn zeer aanwezig in het hedendaagse Sevilla, een erfenis gewaardeerd door geleerden en reizigers.

Na de Reconquista

In 1492 had Sevilla voordeel van de Christoffel Columbus expeditie naar de Nieuwe Wereld (vanuit uit de haven van Sevilla), alle ingevoerde goederen uit de Nieuwe Wereld moesten Casa de Contratacion passeren voordat het werd verspreid over de rest van Spanje. Een gouden tijdperk van ontwikkeling was begonnen, doordat ze de enige haven was met de koninklijke monopolie voor de handel met en de rijkdom van de groeiende Spaanse kolonies in Amerika. De bevolking van de stad was gegroeid tot bijna een miljoen mensen in de eerste honderd jaar na Columbus. Ontwikkeling van de stad bleef vooral te danken aan zijn economische positie in het Koninkrijk van Castilië, met de bouw van openbare gebouwen, waaronder kerken, waarvan er vele in Mudejar stijl. Het Moren Palace werd de Castiliaanse koninklijke residentie, het Alcázar van Sevilla. De bovenste niveaus van het Alcázar worden nog steeds gebruikt door de koninklijke familie als het officiële verblijf in Sevilla en worden beheerd door de Patrimonio Nacional.

De kathedraal van Sevilla in gotische architectuur werd gebouwd in de 15e eeuw. De klokkentoren, de Giralda, werd gebouwd vanaf de minaret van de originele Grand moskee. In de late 16e eeuw werd de monopolie verbroken, omdat de haven vann Cádiz ook toegelaten werd als haven van de handel. De grote pest van Sevilla in 1649 verminderde de bevolking met bijna de helft, en het wilde niet vorderen, totdat de vroege jaren 1800. Het Spaanse Rijk werd verenigd en geregeerd door vorsten uit de Europese dynastieën, en het Koninkrijk van Castilië verloor invloed. In de 18e eeuw nam het internationaal belang van de stad af. Na de verzanding van de haven door de Guadalquivir (rivier) stroomopwaarts, werd de scheepvaart gestaakt en onderging de stad relatieve economische achteruitgang. Sevilla's ontwikkeling in de late 19e en vroege 20e eeuw werd gekenmerkt door bevolkingsgroei en toenemende industrialisering, in tegenstelling tot de rest van Andalusië.

Franco

Sevilla viel heel snel voor generaal Franco's troepen in het begin van de Spaanse Burgeroorlog in 1936 als gevolg van de nabijheid van de invasiemacht uit Marokko. Na de eerste overname van de stad,  bood de arbeidersklasse nog enige tijd weerstand, totdat er een aantal felle represailles heeft plaatsgevonden.