You are here

Geschiedenis Granada

De stad Granada is van origine een Ibero-Keltische nederzetting, dat contact maakte met de Feniciërs, de Carthagenians, en de oude Grieken. In de 5e eeuw voor Christus hadden de Grieken een kolonie, die ze de naam Elibyrge of Elybirge (Grieks: Ἐλιβύργη) gaven. Onder de oude Romeinse overheersing van Hispania, in de vroege eeuwen na Christus, werd de naam van deze stad "Illiberis". De stad sloeg eigen munten, als onderdeel van de economie van Hispania. Toen het West-Romeinse Rijk viel, handhaafden de Visigoten het belang van de stad als een centrum van zowel de kerkelijke en burgerlijke administratie en ook als een militair bolwerk. Het werd heroverd en werd door het Oost-Romeinse Rijk een eeuw lang geregeerd.

Moorse Al-Andalus

In 711 bezette de Moors grote delen van het Iberisch Schiereiland, en vestigden Moors Spanje (Al-Andalus). De Moren bezaten een groot deel van de Romeinse erfenis, die de Romeinse infrastructuur hadden hersteld en uitgebreid, en gebruikten dit voor nieuwe landbouwmethoden en nieuwe gewassen, zoals citrusvruchten en abrikozen in Granada. Voordien had het joodse volk een gemeenschap aan de rand van de stad, genaamd "Gárnata" of "al-Gárnata yahud" ('Granada van de Joden'). Met behulp van deze gemeenschap namen de Moorse troepen, onder Tariq ibn Ziyad-eerste de stad in 711 over, maar het was niet volledig veroverd tot 713. De Joden verwezen naar de stad aan de hand van de Iberische naam "Ilbira", maar de overige christelijke gemeenschap noemde het "Elvira". Het werd de hoofdstad van een provincie van het kalifaat van Cordoba. Burgerlijke conflicten in de vroege elfde eeuw leidde tot de verwoesting van de stad in 1010. In de daaropvolgende wederopbouw, was de voorstad van Gárnata verwerkt in de stad, en de moderne naam is in feite daarvan afkomstig. Met de komst van de Zirid dynastie in 1013, werd Granada een onafhankelijke emiraat Taifa van Granada. Tegen het einde van de elfde eeuw had de stad uitgebreid over de Darro om de heuvel van de toekomst van het Alhambra te bereiken, en omvatte de Albayzín (ook Albaicín of El Albaicín) wijk (een werelderfgoed). De Almohaden-dynastie regeerde Granada in deze periode.

Nasriden-Emiraat van Granada

In 1228, met het vertrek van de Almohaden-prins,ontstond de langst gevestigde moslim-dynastie op het Iberisch schiereiland - de Nasrids. Met de Reconquista die in volle gang was na de verovering van Cordoba in 1236, voegden de Nasrids zich bij Ferdinand III van Castilië. De staat werd officieel het Emiraat van Granada in 1238. Het was ook onder de dynastie Nasrids dat het beroemde fort en paleis Alhambra werd gebouwd en grote delen van de oude stad van Granada (het gebied dat bekend staat als Albacin) werden ook gebouwd in deze periode. Granada was een staat van het Koninkrijk van Castilië sinds 1238. Zij voorzien de verbindingen met de Arabische en islamitische commerciële centra, met name goud uit de Sahara uit Afrika, en de Maghreb. De Nasrids leverde ook troepen voor Castilië, uit de Emiraten en huurlingen uit Noord-Afrika. 

Reconquista en de 16e eeuw 

Op 2 januari 1942 leverde Mohammed XII, de laatste moslim sultan in Iberia, de volledige controle van Emiraat van Granada over aan Ferdinand II en Isabella I, het 'katholieke koningspaar' (Los Reyes Católicos), na de laatste slag van de oorlog Granada.   De overgave in1492 van het Islamitisch Emiraat van Granada naar Los Reyes Católicos is een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Granada en ook de voltooiing van de Reconquesta van Al Andalus. De voorwaarden van de overgave, waren een verdrag waarin uitdrukkelijk werd teogestaan om als inwoner van de stad moslim te blijven, bekend als Mudejar. Echter in 1499 werd kardinaal Francisco Jimenez de Cisneros gefrustreerd door de trage omschakeling van de eerste aartsbisschop van Granada, Fernando de Talavera, en ondernam een programma voor gedwongen christelijke doop voor de Moors en de Joden. De nieuwe tactiek van Cisneros, die een schending waren van de voorwaarden van het verdrag, veroorzaakte een gewapende islamitische opstand in het midden van het platteland Alpujarras, een regio ten zuidwesten van de stad. Als gevolg van de opstand,  ontbond de Castiliaanse Kroon in 1501 het Alhambra verdrag, waardoor de moslims in Granada zich moesten bekeren of moesten emigreren. Met het Alhambra verdrag van 1492 had de joodse bevolking zich al moeten bekeren. Veel van de islamitische elite klasse emigreerde naar Noord-Afrika. De meerderheid van de moslims van Granada Mudejar bleven en bekeerden tot Moriscos of katholieken van Moorse afkomst. Beide populaties van de bekering werden het slachtoffer van vervolging, executie of verbanning. 

In de loop van de zestiende eeuw kreeg Granada een steeds katholieker en Castiliaans karakter, omdat immigranten uit andere delen van het Iberisch schiereiland naar de stad kwamen. De stad van de moskeeën, waarvan sommige waren gebouwd op de plekken van de voormalige christelijke kerken eeuwen eerder, werden terug naar christelijke gebruik gebracht. Nieuwe gebouwen, zoals de kathedraal en de Chancilleria, veranderden het stedelijk landschap. Na het Alhambra verdrag van 1492, waardoor de meerderheid van de Joodse bevolking van Granada werden uitgezet, werd de Joodse wijk (getto) gesloopt om plaats te maken voor nieuwe katholieke instellingen.

De val van Granada is een belangrijke gebeurtenis tussen de vele gebeurtenissen in de laatste helft van de 15e eeuw in Spanje. Ze voltooiden de reconquista van achthonderd jaar lang Moorse beschaving. Spanje begon daarna aan exploratie en kolonisatie in de hele wereld. In hetzelfde jaar werd de zeilreis van Christoffel Columbus de eerste Europese waarneming van de Nieuwe Wereld. Latere veroveringen en kolonisatie van de maritieme expedities zijn gemaakt in opdracht van het grote Spaanse Rijk, de grootste in die wereld destijds.

Invloeden

In de komende 3 eeuwen profiteerde Granada van het goud van de komst van hetnieuwe continent en de stad werd uitgebreid op een traditionele Spaanse manier. Het uiterlijk van Granada begon pas laat in de 18e eeuw te veranderen. Op dat moment kwamen er Franse en Engelse invloeden. Dit is te zien op open pleinen zoals 'El Saln' of 'La Bomba' uit die periode.  

Pas in 1810, toen Napoleon kwam, werd het grondgebied van de Spaanse geschiedenis van Granada weer veranderd. De Franse invasie duurde slechts twee jaar, waarna een periode van politieke instabiliteit aanbrak in Granada. Granada werd het centrum van de eerste revolutionaire activiteiten tegen het Spaanse rijk. In het vervolg van de 19e eeuw verklaarde Granada meermaals dat zij tegen de centrale regering ter ondersteuning van de Spaanse republiek waren. De 19e eeuw eindigde met de economische crisis en de verschillende natuurrampen zoals de aardbeving in 1884 of de cholera-epidemie in 1885.

20e eeuw en vandaag

In het begin van de 20e eeuw had de economische crisis nog haar greep allover Spanje en in Granada. Later in de jaren 20 begon Granada het centrum van de artistieke beweging in Spanjete worden met beroemde kunstenaasr als de dichter Federico Garca Lorca en componist Manuel de Falla die in Granada woonden. 

Gedurende de jaren in 1930 werd Spanje gedomineerd door politieke instabiliteit, die werd bekroond met de Spaanse burgeroorlog 1936 tot 39. Het resultaat van de burgeroorlog was dat dictator generaal Franco de macht nam in Spanje, en dat bleef tot zijn dood in 1975.  

Aan het eind van de jaren 70 kwam de Universiteit in Granada beschikbaar voor de hele bevolking, in plaats voor alleen de hogere klasse, vanaf dat moment werden er door de hele stad studenten complexen gebouwd. 
Vandaag de dag is Granada, naast dat het een toeristische attractie is, ook een moderne stad met het aantrekken van internationale feesten zoals het Internationale Muziek en Dans Festival dat ieder jaar gevierd wordt in Granada.