You are here

Alhambra

Veel bezoekers komen naar Granada om het Alhambra te bekijken. Het Alhambra was een paleis, een citadel, het fort, en het huis van de Nasrid sultans, hoge ambtenaren, dienaren van het hof en de elite soldaten (van de 13de tot de 14de eeuw). Het Alhambra is zo genoemd vanwege zijn rode muren (in het Arabisch, qa'lat al-Hamra, betekent Rood Kasteel). Het is gelegen op de top van de heuvel al-Sabika, op de linkeroever van de rivier de Darro, ten westen van de stad Granada en aan de voorzijde van de buurten van de Albaicin en de Alcazaba.

Het Alhambra is gelegen op een strategisch punt, met een uitzicht over de hele stad en de wei, waardoor wordt verondersteld dat er al andere gebouwen op de plek waren voordat de moslims kwamen. Het complex is omringd door wallen en heeft een onregelmatige vorm.

De eerste historische documenten bekend over de Alhambra dateren uit de 9de eeuw, en zij verwijzen naar Sawwar Ben Hamdun die in het jaar 889 zijn toevlucht zocht bij de Alcazaba, en moest dat repareren als gevolg van de civiele gevechten die het kalifaat van Cordoba vernietigden, waartoe Granada toen behoorde. Deze plek werd vervolgens uitgebreid en bevolkt, hoewel nog niet zoveel als later gebeurde, omdat de Ziri koningen hun woonplaats vestigden op de heuvel van het Albaicin.

Het kasteel van het Alhambra werd in de 9e eeuw aan de stad toegevoegd binnen de wallen, wat impliceerde dat het een kasteel werd met een militair fort met uitzicht over de hele stad. Ondanks dit, was het niet tot de komst van de eerste koning van de Nasriden, Mohammed Ben Al-Hamar in de 13e eeuw, dat de koninklijke residentie werd opgericht in het Alhambra. Deze gebeurtenis markeerde het begin van de meest glorieuze periode van het Alhambra.

Allereerst werd het oude gedeelte van het Alcazaba versterkt en moest de uitkijktoren (Torre de la Vela) en de Torre del Homenaje gebouwd worden. Water werd uit de rivier de Darro gekanaliseerd, pakhuizen werden gebouwd, en het paleis en de muren waren begonnen. Deze twee elementen werden uitgevoerd door Mohammed II (1273-1302) en Mohammed III (1302-1309), die blijkbaar ook de openbare baden gebouwd hebben en de moskee (Mezquita), op de plaats van de huidige kerk van Saint Mary, die er later werd gebouwd.
Yusuf I (1333-1353) en Mohammed V (1353-1391) zijn verantwoordelijk voor de meeste van de constructies van het Alhambra die we vandaag de dag nog kunnen bewonderen. Van de verbeteringen van de Alcazaba en de paleizen, de Patio van Leeuwen (Patio de los Leones) en de daaraan gehechte kamers, inclusief de uitbreiding van het gebied binnen de wallen, de Puerta de la Justicia, de uitbreiding en decoratie van de torens, het gebouw van de baden (Baños), de Kamer Comares (Cuarto de Comares) en de Hal van de boot (Sala de la Barca). Bijna niets bleef over van wat de latere Nasrid koningen deden.

Vanaf het moment van de Katholieke Koningen tot vandaag moeten we benadrukken dat Karel V de sloop van een deel van het complex opgedragen heeft, om er een paleis te bouwen dat zijn naam draagt. We moeten ook denken aan de bouw van de Keizer Kamers (habitaciones del Emperador) en de Koningin's Garderobe (Peinador de la Reina) en dat vanaf de 18e eeuw het Alhambra werd verlaten. Tijdens de Franse overheersing werd een deel van het fort opgeblazen en het werd pas in de 19e eeuw hersteld, en het herstel en behoud van het complex gaat tot vandaag de dag nog steeds verder.

In het kort
Toegangsprijzen: 

Dagtoegang: €14,-
Alhambra tuinen: €7,-
Alhambra 'by night': €8,- (avondbezoek aan Generalife en Nasrid paleis)
Alhambra experience: €14,- (avondbezoek aan Nasrid paleis en volgende ochtend bezoek aan Alcazaba en Generalife)

Het wordt aangeraden om tickets vooraf te kopen, omdat er een beperkt aantal bezoekers naar binnen mogen. De tickets koop je via ticketmaster.es

Wil je graag de wachtrij overslaan en een halfdaagse tour langs het Alhambra en de Generalife met een professionele gids? Daarvoor kun je kaartjes hier kopen. Dit inclusief haal en breng service naar je hotel in Granada. 

Openingstijden: 

's Ochtends: 8:30 - 14:00
's Middags (15 maart tot 14 oktober): 14:00 - 20:00
's Middags (15 oktober tot 14 maart): 14:00 - 18:00

Het bezoek overdag biedt toegang tot alle plekken: Alcazaba, Nasrid paleizen, Generalife, Paleis van Charles V en de Baden. Dit soort bezoek geeft ook toegang tot de tuinen.
Toegang tot de Nasrid paleizen moet gebeuren op het tijdstip die op het ticket vermeldt staat. 

Het is mogelijk om 's avonds een bezoek te brengen aan de Nasrid paleizen: 
15 maart tot 14 oktober: 22:00 - 23:30 (vrijdag en zaterdag 21:00 - 22:30)
15 oktober tot 14 maart: 20:00 - 21:30 (vrijdag en zaterdag 19:30 - 20:30)

Gesloten op 25 december en 1 januari.