You are here

Alcazar

Het Alcázar de los Reyes Cristianos (Spaans voor "Alcázar van de christelijke vorsten"), ook bekend als het Alcázar van Córdoba, is een middeleeuwse Alcázar in Córdoba, Spanje naast de Guadalquivir rivier en in de buurt van de Mezquita. Het Alcázar ontleent zijn naam aan het Arabische woord Alqasr "القصر" of het Paleis. Het fort diende als een van de belangrijkste verblijfplaatsen van Isabella van Castilië en Ferdinand II van Aragon.

Terwijl het Alcázar islamitische functies heeft, werd bijna de gehele structuur gebouwd onder christelijke heerschappij. Oorspronkelijk hadden de Visigoten een fort op de plek. Toen het veroverd werd door de Omajjaden werd de structuur herbouwd. Vervolgens werd Spanje veroverd door het Abbasiden kalifaat, en Abd ar-Rahman I vluchtte naar Cordoba, en gebruikten Alcázar als hun paleis. De Moren hebben het Alcázar uitgebreid tot een belangrijk politiek en cultureel centrum.

In 1236 namelijk christelijke strijdkrachten Córdoba over tijdens de Reconquista. In 1386 begon Alfonso XI van Castilië de bouw van de huidige structuur gedeeltelijk op de plek van het oude fort. Andere delen van de Moorse Alcázar werden als buit aan de bisschop gegeven. Alfonso behield slechts een deel van de Moorse ruïnes, maar de structuur lijkt islamitisch omdat de Mudejar stijl werd gebruikt.

Het Alcázar was betrokken bij de burgeroorlog waarbij Hendrik IV van Castilië geconfronteerd werd met een opstand. De bescherming van het Alcázar werd vergroot met buskruit, en de belangrijkste toren van het Alcázar werd gebouwd (Inquisitie Toren).

Hendrik's opvolger, Isabella en haar man Ferdinand gebruikten het Alcázar voor een van de eerste permanente rechtbanken van de Spaanse Inquisitie en als hoofdkwartier voor hun campagne tegen de Nasriden in Granada, het laatste Moorse koninkrijk in het Iberisch schiereiland. De inquisitie begon met behulp van het Alcázar als een van haar hoofdkantoor in 1482, en veel van de Arabische baden werden omgebouwd tot marteling en ondervragingskamers.

Het Alcázar diende als een garnizoen voor de troepen van Napoleon Bonaparte in 1810. In 1821 werd het Alcázar een gevangenis. Ten slotte heeft de Spaanse regering het Alcázar een toeristische attractie gemaakt en nationaal monument in de jaren 1950.

In het kort
Adres: 
Campo Santo de los Mártires, Cordoba
Toegangsprijzen: 

Normaal: €4,50
Gratis op maandag van 8:30 - 10:30

Openingstijden: 

Van 16 september tot 15 juni
Dinsdag t/m vrijdag 8:30 - 19:30
Zaterdag 9:30 - 16:30
Zon- en feestdagen: 9:30 - 14:30

Van 16 juni tot 15 september
Dinsdag t/m zaterdag 8:30 - 14:30
Zon- en feestdagen 9:30 - 14:30