You are here

Romeins Theater

In 1980, in de wijk El Pópulo van Cádiz, was er een brand in een aantal oude pakhuizen die behoren tot een bedrijf genaamd Vigorito, waardoor er ernstige schade werd aangericht. In de nasleep van de brand, werd een spannende ontdekking gedaan: de overblijfselen van een oud Romeins theater. Het vuur openbaarde een laag van de constructie die werd gezien als het fundament van een aantal middeleeuwse gebouwen. Deze fundamenten waren weer op nog oudere middeleeuwse gebouwen.

Het theater, gebouwd in opdracht van Lucius Cornelius Balbus tijdens de eerste eeuw voor Christus, is het tweede grootste Romeinse theater in de wereld, alleen overtroffen door het theater van Pompeii, ten zuiden van Rome. Cicero, in zijn Epistulae ad familiares ("Brieven aan zijn vrienden"), schreef het gebruik ervan door Balbus voor persoonlijke propaganda.

Volgens archeologen bevestigt deze ontdekking bevestigt de grootheid van de Romeinse stad Gades (zoals Cádiz vroeger heette). De oude stad had een bevolking zelfs nog groter dan de 80.000 mensen die in Cádiz leefden tijdens de 16e en 17e eeuw, toen de stad de trans-Atlantische handel domineerde, en het was een van de meest welvarende steden van het Romeinse rijk.

In het kort
Openingstijden: 

Permanent gesloten.